Tonttivalinta luo perustan mökkiunelmille – nämä asiat vaikuttavat tontin hintaan

Mökkitontteja on runsaasti tarjolla laajalla hintahaarukalla. Tonttikaupoilla isojen linjojen lisäksi yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota, sanoo UPM Bonvestan välittäjä Raimo Petäsnoro LKV Rantamökki Oy:stä.

 

Mökkibuumi ei näytä laantumisen merkkejä, mikä näkyy vilkkaina markkinoina. Vaihtoehtoja riittää: edullisimmat tontit maksavat muutamia tuhansia, kun taas kalleimmat voivat keventää kukkaroa jopa sadoilla tuhansilla.

– Mökkitontin hintaa määrittää tyypillisesti kolme perusasiaa: sijainti ja saavutettavuus, tontin kokonaisvaikutelma sekä rakennettavuus. Tonttikaupoilla isojen linjojen lisäksi yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota, muistuttaa Petäsnoro.

Sijainti on ylivoimainen ykkönen

Eniten mökkitontin hintaan vaikuttaa tontin sijainti sekä se, miten helppoa tontille on saapua.

– Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä lähempänä asutus- tai matkailukeskusta mökkitontti sijaitsee, sitä arvokkaampi se on. Mökkeilijät arvostavat lyhyttä matkaa harrastusten ja palveluiden pariin. Isot vesistöt, laskettelu-, eräretkeily- ja golfausmahdollisuudet lisäävät tontin houkuttelevuutta, Petäsnoro kertoo.

Mitä nopeammin ja vaivattomammin tontille pääsee esimerkiksi valtaväyliä tai hyväkuntoisia teitä pitkin, sitä enemmän joutuu maksamaan.

– Helppo saavutettavuus erityisesti pääkaupunkiseudulta houkuttelee ostajia. Jos mökille ajaa muutamassa tunnissa, markkinahinta on automaattisesti korkeampi. Valmis hyväkuntoinen tie perille asti tuo monia etuja liikkumiseen, kun taas kivinen ja kuoppainen metsätie pahimmillaan hidastaa rakennusurakkaa, selittää Petäsnoro.

Upea maisema innostaa

Alueiden tontit laitetaan paremmuusjärjestykseen ominaisuuksiensa mukaan. Parhaimmat tontit ovat helpoimpia myydä ja ne liikkuvat nopeasti. Mitä enemmän yksityisyyttä tontti tarjoaa, sitä enemmän siitä todennäköisesti joutuu maksamaan.

– Tontin ominaisuudet ja pinta-ala määrittävät luonnollisesti myyntihintaa. Loiva ranta, iso mäntypuusto tai silmää hivelevä maisema tuntuvat hinnassa, miettii Petäsnoro.

 
Ihmiset haluavat mökiltä eri asioita: toisille tärkeää on upea järvimaisema omalla niemellä, toiset haluavat suojaisan lahden rauhaa kaukana muista mökkeilijöistä.
 

UPM Bonvesta välittää rantatontteja Etelä-Suomesta Pohjois-Karjalaan. Isojen vesistöjen läheisyys näkyy tonttien hinnoittelussa.

– Erilaisia vesistöjä Suomessa riittää. Kannattaa listata jo tontin etsintävaiheessa, mikä itselle on rantatontilla tärkeää: etsiikö matalarantaista tonttia, jossa lapsetkin pääsevät uimaan helposti vai onko haaveissa oma venelaituri ja laajat veneilyreitit. Fiksu vesipeto tutustuu vedenlaatuun etukäteen.

 
Ilmansuuntia ei kannata tonttikaupoilla unohtaa. Itätontti sopii aamuihmisille ja länsitontti iltaruskosta nauttiville sekä auringonpalvojille. Ilmansuuntaa ja puustoa voi käyttää hyödykseen auringon ja tuulen suhteen: esimerkiksi pohjoistuulilta voi hakea suojaa puuston avulla.

Rakennettavuus naulaa lopullisen hinnan

Vapaa-ajan asuntojen koot vaihtelevat: joku haaveilee pienestä mummomökistä luonnon rauhassa, toisen unelma saattaa olla suuri luksusvilla helppojen kulkuyhteyksien päässä. Tarjolla olevien tonttien rakennusoikeus voi vaihdella paljon – mikä tuntuu hinnassa.

– Uusimmissa ranta-asemakaavoissa on usein runsaasti rakennusoikeutta, jopa 300 m². Ennen kaupantekoa on tärkeää tarkistaa, kuinka paljon tontille voi rakentaa ja onko rakennusluvassa rajoitteita, Petäsnoro muistuttaa.

Rakentamisen kannalta maaperällä on paljon merkitystä. Fiksu ostaja tekee maaperätutkimuksen ennen kauppoja.

– Rakennettavuuden kannalta esimerkiksi maaperän vähäroutivuus sekä tasainen tai loiva rinnetontti mahdollistavat monipuolisempia ratkaisuja. Jyrkkä rinne ei sovi liikuntarajoitteiselle, ja aiheuttaa haasteensa rakentamiselle.

 
On suuri ero, rakentaako kalliolle, moreenikankaalle vai soralle – joka konkretisoituu erityisesti tulevissa rakennuskustannuksissa.
 

Tontteja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka helposti tontille on saatavissa kunnallistekniikka. Uuden kiinteistön liittämiseksi sähköverkkoon tarvitaan aina liittymissopimus, ja sijainti on suurin liittymismaksuun vaikuttava tekijä.