Mökin ostaminen yksin, yhdessä tai osuuskuntana – katso edut ja haasteet

Suuri osa suomalaisista rakastaa mökkeilyä. Tästä kertoo jo mökkien lukumäärä: maassamme on yli 500 000 mökkiä. Oman mökin omistaminen onkin monen suomalaisen unelma. Osa haluaa mökin vastaavan juuri omiin tarpeisiinsa, jolloin mökin rakentaminen on varteenotettava vaihtoehto. Ennen mökkiprojektiin lähtemistä on hyvä vielä punnita omistukseen liittyviä seikkoja: olisiko unelmien mökkitontti järkevä ostaa yksin, yhdessä vai osuuskuntana? Tässä UPM Bonvestan artikkelissa käymme läpi eri omistusmuotojen edut ja mahdolliset haasteet.
1. Mökin täysi omistus
Jos se on taloudellisesti mahdollista, moni haluaa omistaa mökin yksin. Tällöin kaikki päätäntävalta on yhdellä omistajalla eikä kompromisseja tarvitse tehdä. Yksinomistuksessa kuitenkin myös vastuu kasvaa. Täysi omistajuus voi olla järkevä valinta etenkin silloin, kun haluaa rakentaa täysin omaa visiotaan vastaavan mökin ilman kompromisseja. Täyttä omistajuutta puoltaa myös aikomus viettää mökillä runsaasti aikaa. Lisäksi spontaanit mökille lähdöt painavat vaakakupissa: kun mökin omistaa yksin, sinne suuntaaminen kauniina kesäperjantaina töiden jälkeen onnistuu ilman erillisiä sopimuksia.
Edut:
· Täysi omistusoikeus: Mökin käyttöä ei ole sidottu muihin osapuoliin, vaan valta on täysin yhdellä omistajalla.
· Päätäntävalta: Omistaja voi tehdä kaikki muutokset mökkiin ja sen varusteluun mielensä mukaan.
· Ei käyttörajoituksia: Mökkiä voi käyttää milloin tahansa, myös hyvin lyhyellä varoitusajalla.
· Pitkäaikainen sijoitus: Mahdollisuus arvonnousuun tai perinnöksi jättämiseen. Pienempikin arvon nousu riittää parempiin voittoihin, koska voitto ei jakaannu usealle omistajalle.
Haasteet:
· Korkea alkuinvestointi: Mökin ostoon tarvitaan riittävä, yhdeltä omistajalta löytyvä alkupääoma.
· Täysi taloudellinen vastuu: Kaikki kustannukset, kuten ylläpito ja remontit, jäävät yhden omistajan vastuulle.
· Täysi kunnossapitovastuu: Mökin huolto ja korjaukset ovat yksin omistajan vastuulla. Apua voi toki aina ostaa myös ulkopuolelta.
2. Mökin yhteisomistus perheen tai ystävien kesken
Moni omistaa mökin yhdessä esimerkiksi puolison tai sisarusten kanssa. Myös ystävien kanssa yhteisomistetut mökit kasvattavat suosiotaan. Yhteisomistuksessa vastuut jakautuvat, mutta samalla voi joutua tekemään myös kompromisseja. Yhteisomistajuus voi olla järkevää esimerkiksi silloin, jos oma taloudellinen tilanne ei salli mökin ostamista yksin. Yhteisomistajuutta puoltaa myös se, jos mökillä aikoo viettää vain satunnaisia viikkoja vuodessa. Yhteisomistuksen avulla mökki ei seiso pitkiä aikoja käyttämättömänä, vaan muut omistajat voivat käyttää mökkiä ja pitää siitä huolta. Esimerkiksi kauempana asuinpaikkakunnalta sijaitseva mökki voi olla järkevä kohde yhteisomistukselle, koska sinne lähtö tulisi joka tapauksessa suunnitella ennakkoon.
Edut:
· Kustannusten jakautuminen: Kauppahinta ja ylläpitokulut jakautuvat omistajien kesken, jolloin yhden henkilön rahallinen taakka kevenee.
· Jaettu vastuu: Kunnossapito ja hallinnointi jakautuvat useammalle henkilölle, jolloin yksittäiselle henkilölle jää pienempi vastuu.
Haasteet:
· Sopimisen tarve: Käyttövuoroista ja kunnossapidosta on sovittava yhdessä, jolloin kompromissien tarve voi kasvaa.
· Käyttörajoitukset: Mökille ei välttämättä voi lähteä hetken mielijohteesta, koska mökin käyttö on suunniteltava yhdessä. Myös päällekkäisyyksiä voi ilmetä, jolloin mökille ei pääse esimerkiksi juhannukseksi, vaikka niin haluaisi.
· Mahdolliset erimielisyydet: Yhteisomistuksessa voi syntyä erilaisia erimielisyyksiä. Näitä tapauksia varten on hyvä laatia jo ennakkoon yhteinen toimintasuunnitelma.
3. Mökin osuuskuntaomistus
Yksi mökin omistamisen muoto on osuuskunta. Osuuskunnan toiminnan tarkoituksena on harjoittaa taloudellista toimintaa jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukemiseksi siten, että jäsenet käyttävät osuuskunnan tarjoamia palveluja. Osuuskunta tuo mökin omistamiseen ammattimaisuutta, mutta edellyttää toisaalta yhteistyötä ja sopimista muiden osuukunnan jäsenten kanssa. Osuuskuntatoiminta tuo mukanaan paljon samoja etuja kuin yhteisomistajuus - esimerkiksi matalamman hinnan per ostaja sekä korkeamman käyttöasteen. Samalla osuuskuntaomistuksen tuoma ammattimaisuus voi lisätä mielenrauhaa esimerkiksi mahdollisissa konfliktitilanteissa. Toisaalta kaikista mökkiin liittyvistä asioista tulee sopia yhdessä.
Edut:
· Edullisempi investointi: Halvempi vaihtoehto kuin kokonaisen mökin ostaminen.
· Ammattimainen hallinnointi: Osuuskunta vastaa ylläpidosta ja hallinnoinnista.
· Selkeät käyttövuorot: Käyttöajat sovitaan etukäteen. Tämä vähentää mahdollisia ristiriitoja.
· Mahdolliset lisäpalvelut: Yhteiset tilat ja esimerkiksi harrastusvälineet voivat parantaa mökkeilykokemusta.
Haasteet:
· Vähemmän päätäntävaltaa: Osuudenomistaja ei voi tehdä muutoksia mökkiin ilman osuuskunnan yhteisiä päätöksiä.
· Jälleenmyynnin haasteet: Oman osuuden myyminen voi olla vaikeampaa.
· Käyttörajoitukset: Käyttöaikoihin voi liittyä rajoituksia, ja osuuskunta voi asettaa erilaisia ehtoja.
Kysy apua UPM Bonvestan ammattilaisilta
UPM Bonvestan ammattitaitoiset välittäjät auttavat mielellään kaikissa mökkitontin ostoon liittyvissä kysymyksissä. Aloita mökkiunelmasi toteutus tonttihakumme avulla.