Ah, kesäloma. Nyt on aikaa rentoutua kalastuksen parissa! Nappaat veneeseen mukaan virvelin, pelastusliivit sekä parhaat narrausvieheesi ja suuntaat kohti tuttua haukiheinikkoa. Jospa sieltä nousisi upea hauki tai edes pari mukavan kokoista kyrmyniskaa, pohdiskelet mielessäsi. Saavut haukiheinikolle ja paneudut heittelyyn. Yhtäkkiä viereesi lipuu kalastuksenvalvojan vene ja takaasi kuuluu käsky: ”Todistus kalastonhoitomaksusta, olkaa hyvä”. Jaa mikä?
Kalastonhoitomaksu vaaditaan kaikilta 18–64-vuotiailta, jotka kalastavat vieheellä, pyydyksillä tai ravustaen. Perinteiseen ongintaan, pilkintään tai silakan litkaukseen kalastonhoitomaksua ei tarvitse suorittaa. Kalastonhoitomaksulla saa kalastaa yhdellä vavalla tai vieheellä, vetouistella yhdellä vavalla tai vieheellä tai painovieheellä sekä kelaonkia.
Kalastonhoitomaksulla ei saa kalastaa
- Vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla
- Kohdekohtaisen luvan vaativissa erikoiskohteissa
- Kalastuskieltoalueilla
- Ahvenanmaalla
Kalastonhoitomaksuista kerätyillä varoilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan ja neuvotaan kalastajia. Maksu perustuu kalastuslakiin ja se kattaa lähes kaikki Suomen vedet. Maksun suuruus on 45 euroa vuodeksi, 15 euroa viikoksi tai 6 euroa vuorokaudeksi. Sen voi hankkia kätevästi osoitteesta eraluvat.fi, Eräluvat mobiilisovelluksella, R-kioskilta, Metsähallituksen luontokeskukselta tai Metsähallituksen palvelunumerosta 020 69 2424.
Kalastonhoitomaksun suorittamisen lisäksi joskus tarvitaan myös valtion vesialueille erillinen kalastuslupa valitsemallesi pyyntitavalle. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi useammalla kuin yhdellä vavalla kalastaminen, pyydyskalastus tai ravustus.
Suurin osa vesistä on valtion vesialueita, mutta yksityisiä vesialueita löytyy Suomesta kymmeniä tuhansia. Tällöin tarvitset kalastushoitomaksun lisäksi yksityisen vesialueen omistajan tai kalastusoikeuden haltijan luvan. Verkko- ja katiskalupia myyvät usein osakaskunnat tai niiden edustajat. Lisätietoa aiheesta löydät sivulta eraluvat.fi/kalastus.